Welke insecten zijn er in Nederland?

Welke insecten zijn er in Nederland?

May 25 , 2023

Nederland herbergt een grote diversiteit aan insectensoorten. Hier zijn enkele veelvoorkomende insecten die in het land voorkomen. De insecten vormen een belangrijke functie in het ecosysteem. We leggen verderop in dit blogbericht ook uit wat het nut van de insecten is.

Honingbijen
Honingbijen zijn belangrijke bestuivers en spelen een cruciale rol in het ecosysteem door de voortplanting van bloeiende planten te vergemakkelijken.

Hommels
Hommels zijn ook belangrijke bestuivers, vooral voor gewassen zoals tomaten, aardbeien en paprika's.

Vlinders
In Nederland komen diverse vlindersoorten voor, waaronder de kleine schildpad, admiraal, pauw en oranjetip. Voor de vlinders bestaan er speciale vlinderkasten die ook bij insectenhotels.com te verkrijgen zijn.

Libellen en waterjuffers
Nederland kent een rijke diversiteit aan soorten libellen en waterjuffers. Deze insecten zijn roofzuchtig en helpen populaties van andere insecten onder controle te houden.

Lieveheersbeestjes 
Lieveheersbeestjes zijn nuttige insecten omdat ze zich voeden met bladluizen en ander plantenongedierte, wat zorgt voor natuurlijke ongediertebestrijding.

Muggen
Hoewel muggen vervelend kunnen zijn en ziektes kunnen overbrengen, dienen ze ook als voedselbron voor vogels, vleermuizen en andere dieren.

Huisvliegen
Hoewel ze als ongedierte worden beschouwd, spelen huisvliegen een rol in de kringloop van voedingsstoffen omdat ze zich voeden met rottend organisch materiaal.

Kevers
Nederland is de thuisbasis van tal van keversoorten, waaronder de rozenkever, vliegend hert en loopkevers. Kevers hebben verschillende ecologische rollen, waaronder opruimen, ontbindend organisch materiaal en bestuiving.

 

Wat is het nut van deze insecten?

Insecten dienen verschillende doelen in het ecosysteem. Over het algemeen spelen insecten een cruciale rol bij het handhaven van het evenwicht en het functioneren van ecosystemen, waardoor ze ecologisch belangrijke organismen worden.

Insecten, zoals bijen, vlinders en motten, zijn essentieel voor het bestuiven van bloemen, wat de productie van fruit, zaden en noten mogelijk maakt. Veel insecten, waaronder lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen, zijn natuurlijke roofdieren van ongedierte zoals bladluizen, mijten en rupsen. Ze helpen de populaties van dit ongedierte onder controle te houden, waardoor de behoefte aan chemische bestrijdingsmiddelen wordt verminderd. 

Insecten zoals kevers en vliegen spelen een cruciale rol in het afbraakproces door dood plantaardig en dierlijk materiaal af te breken, wat helpt bij het recyclen van voedingsstoffen. Insecten vormen een belangrijk onderdeel van het dieet van veel dieren, waaronder vogels, reptielen, amfibieën en vleermuizen. Ze vormen een essentiële bron van eiwitten en energie in de voedselketen.

Sommige insecten, zoals mieren en kevers, helpen de bodem te beluchten door tunnels te graven en te graven, wat de waterinfiltratie en de kringloop van voedingsstoffen bevordert. De aan- of afwezigheid van bepaalde insectensoorten kan de gezondheid en kwaliteit van een ecosysteem aangeven. Veranderingen in insectenpopulaties kunnen veranderingen in het milieu weerspiegelen en waardevolle informatie opleveren voor het monitoren van de biodiversiteit.

Biodiversiteit ondersteunen

Het ondersteunen van de insecten kun je doen door insectenhotels te plaatsen. Liefhebbers kunnen ook een bijdrage leveren door bijvoorbeeld mee te doen aan de Landelijke bijentelling. Zie hiervoor ons andere blogbericht wat wij recent geplaatst hebben.