Slapen bijen ook?

Slapen bijen ook?

Jun 23 , 2023

We weten al heel lang dat voldoende slaap belangrijk is voor leren en geheugen. Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer we slapen, onze hersenen ervaringen kunnen herhalen van toen we wakker waren, waardoor we ze beter kunnen onthouden. Onlangs ontdekten onderzoekers dat honingbijen mogelijk ook slaap nodig hebben om informatie te verwerken.

Wetenschappers weten al sinds de jaren tachtig dat alle insecten, inclusief bijen, een soort rust hebben die vergelijkbaar is met slaap. Ook al hebben mensen en bijen heel verschillende hersenen en mentale vermogens, toch hebben bijen rust nodig. Twee onderzoekers, Ada Eban-Rothschild van Stanford University en Guy Bloch van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, bestudeerden hoe sociaal zijn de slaapgewoonten van bijen beïnvloedt. Ze ontdekten dat bijen die socialer waren, meer sliepen.

Inzicht in het belang van slaap voor geheugen en leren kan ons helpen onze gezondheid en ons welzijn te verbeteren. Studies met muizen laten bijvoorbeeld zien dat wanneer dieren niet genoeg diepe slaap krijgen, ze moeite hebben dingen te onthouden. Dat geldt ook voor de mens: als leerlingen voldoende slapen, doen ze het beter op school. Het onderzoek naar honingbijen helpt ons meer te leren over de rol van gezelligheid in slaap en geheugen.

Wanneer jonge honingbijen hun korf binnenkomen, worden ze omringd door duizenden andere bijen die allemaal met elkaar communiceren door middel van dansen en chemicaliën. Eban-Rothschild en Bloch bestudeerden hoe deze sociale omgeving de slaap van bijen beïnvloedt. Ze ontdekten dat jonge bijen die tijd doorbrachten met andere bijen vijf uur langer sliepen dan bijen die alleen in een laboratorium werden gehouden. Zelfs bijen die door gaas van andere bijen werden gescheiden, sliepen meer dan degenen die helemaal alleen werden gehouden.

Hoewel bijen en mensen heel verschillend zijn, roept dit onderzoek interessante vragen op over de vraag of sociaal zijn ook onze behoefte aan slaap beïnvloedt. Mensen die tijd besteden aan praten met anderen, krijgen mogelijk meer informatie die hun hersenen tijdens de slaap moeten verwerken. Onderzoekers hopen in de toekomst meer te weten te komen over de factoren die de slaap en het geheugen van bijen beïnvloeden.

 

En hoe zit dit met vlinders?

Tijdens deze rustperiodes zoeken vlinders vaak een veilige plek om neer te strijken, zoals de onderkant van bladeren of takken, en sluiten ze hun vleugels. Ze kunnen langere tijd stil blijven, energie besparen en beschermd blijven tegen roofdieren. Door deze rusttoestand kunnen ze energie besparen en zich voorbereiden op activiteiten zoals eten en paren wanneer ze weer actiever worden. De vlinderkasten van insectenhotels.com zijn een uitstekende manier voor vlinders om tot rust te komen. Het is een veilige en beschermde plek voor een vlinder.