Wat vogels fijn vinden aan een vogelhuisje

Wat vogels fijn vinden aan een vogelhuisje

Mar 24 , 2023

Vogels vinden vogelhuisjes prettig omdat ze een beschutte en veilige plek bieden om zich in te nestelen. Vogelhuisjes bieden de vogels bescherming tegen slecht weer en roofdieren zoals katten en roofvogels. Daarnaast bieden ze een plek om eieren te leggen en jonge vogels groot te brengen.

Vogels hebben van nature de neiging om nesten te bouwen in beschutte locaties, zoals bomen, struiken en andere beschutte plekken. Vogelhuisjes bootsen deze natuurlijke omgeving na, waardoor vogels zich er gemakkelijker thuis voelen en sneller geneigd zijn om erin te nestelen.

Eigenaren van vogelhuisjes kunnen voedsel en water voor de vogels faciliteren zodat ze daar gebruik van kunnen maken, denk hierbij aan mezen die graag meelwormen eten. Door een vogelhuisje in je tuin op te hangen, maak je niet alleen de vogels blij, maar kun je ook genieten van hun aanwezigheid en hun prachtige gezang. In de webshop van insectenhotels.com zijn meer dan 80 verschillende vogelhuisjes te vinden in verschillende formaten en kleuren. 

Vogels in Nederland en België maken graag gebruik van vogelhuisjes tijdens het broedseizoen tussen de lente en de zomer, afhankelijk van de vogelsoort en de regio waarin ze leven.

Niet alle vogelsoorten gebruik maken van vogelhuisjes. Sommige vogels bouwen hun eigen nesten, terwijl andere vogels nesten maken in bomen, struiken of op de grond. Je zou kunnen onderzoeken welke vogels er in jouw omgeving actief zijn en of deze vogelsoorten in jouw omgeving voordat je een vogelhuisje plaatst. Al is dit op voorhand lastig te bepalen, aangezien de vogelsoorten variëren gedurende het seizoen.

Welke vogels maken gebruik van een vogelhuisje?

Veel verschillende vogelsoorten maken gebruik van vogelhuisjes als nestplaats of schuilplaats. Hieronder staan enkele voorbeelden van vogelsoorten die vaak in vogelhuisjes broeden:

  • Koolmezen
  • Pimpelmezen
  • Spreeuwen
  • Mussen
  • Huismussen
  • Ringmussen
  • Merels
  • Roodborstjes
  • Boomklevers
  • Gierzwaluwen (speciale gierzwaluwkasten

Welke vogels komen er voor in jouw omgeving? Afhankelijk van dit antwoord kun je het juiste type vogelhuisje kiezen om ze aan te trekken. Daarnaast moet je het vogelhuisje op de juiste manier ophangen en onderhouden om de kans op succesvolle broedsels te vergroten.

 

Waar plaats ik een vogelhuisje?

Het is belangrijk om het vogelhuisje op de juiste plaats op te hangen om ervoor te zorgen dat vogels zich veilig en comfortabel voelen en het vogelhuisje effectief gebruiken. Hier zijn enkele tips voor het plaatsen van een vogelhuisje:

Hoogte: Hang het vogelhuisje op een hoogte van minimaal 2 meter, zodat katten en andere roofdieren er niet bij kunnen komen.

Beschutting: Plaats het vogelhuisje in de buurt van bomen of struiken, zodat de vogels zich kunnen verschuilen en beschutting hebben tegen regen en wind.

Oriëntatie: Zorg ervoor dat het vogelhuisje niet in de volle zon of wind staat, maar wel op een plek waar de zon af en toe op schijnt en waar er voldoende ventilatie is.

Rustige omgeving: Hang het vogelhuisje op een rustige plaats waar de vogels niet gestoord worden door menselijke activiteiten, zoals druk verkeer of veel lawaai.

Geen roofdieren in de buurt: Vermijd het ophangen van een vogelhuisje in de buurt van katten of andere roofdieren die de vogels kunnen bedreigen.

Door rekening te houden met deze factoren, vergroot je de kans dat vogels het vogelhuisje gebruiken als nestplaats en het broedsucces vergroten.